Part II Reading Comprehension (35 minutes)

      Directions: There are 4 reading passages in this part. Each passage is

      followed by some questions or unfinished statements. For each of them

      there are four choices marked A), B), C)and D). You should decide on the

      best choice and mark the corresponding letter on the Answer Sheet with a

      single line through the centre.

      Passage 1

 

      It is hard to predict how science is going to turn out, and if it is

      really good science it is impossible to predict. If the things to be found

      are actually new, they are by definition unknown in advance. You cannot

      make choices in this matter. You either have science or you don't, and if

      you have it you are obliged to accept the surprising and disturbing pieces

      of information, along with the neat and promptly useful bits.

      The only solid piece of scientific truth about which I feel totally

      confident is that we are profoundly ignorant about nature. Indeed, I

      regard this as the major discovery of the past hundred years of biology.

      It is, in its way, an illuminating piece of news. It would have amazed the

      brightest minds of the 18th century Enlightenment to be told by any of us

      how little we know and how bewildering seems the way ahead. It is this

      sudden confrontation with the depth and scope of ignorance that represents

      the most significant contribution of the 20th century science to the human

      intellect. In earlier times, we either pretended to understand how things

      worked or ignored the problem, or simply made up stories to fill the gaps.

      Now that we have begun exploring in earnest, we are getting glimpses of

      how huge the questions are, and how far from being answered. Because of

      this, we are depressed. It is not so bad being ignorant if you are totally

      ignorant; the hard thing is knowing in some detail the reality of

      ignorance, the worst spots and here and there the not-so-bad spots, but no

      true light at the end of the tunnel nor even any tunnels that can yet be

      trusted.

      But we are making a beginning, and there ought to be some satisfaction.

      There are probably no questions we can think up that can't be answered,

      sooner or later, including even the matter of consciousness. To be sure,

      there may well be questions we can't think up, ever, and therefore limits

      to the reach of human intellect, but that is another matter. Within our

      limits, we should be able to work our way through to all our answers, if

      we keep at it long enough, and pay attention.

      21. According to the author, really good science . A. would surprise the

      brightest minds of the 18th century Enlightenment B. will produce results

      which cannot be foreseen C. will help people to make the right choice in

      advanceD. will bring about disturbing results

      22. It can be inferred from the passage that scientists of the 18th

      century .A. thought that they knew a great deal and could solve most

      problems of science B. were afraid of facing up to the realities of

      scientific research C. knew that they were ignorant and wanted to know

      more about natureD. did more harm than good in promoting man's

      understanding of nature

      23. Which of the following statements is NOT true of scientists in earlier

      times? A. They invented false theories to explain things they didn't

      understand. B. They falsely claimed to know all about nature. C. They did

      not believe in results from scientific observation. D. They paid little

      attention to the problems they didn't understand.

      24. What is the author's attitude towards science? A. He is depressed

      because of the ignorance of scientists. B. He is doubtful because of the

      enormous difficulties confronting it. C. He is confident though he is

      aware of the enormous difficulties confronting it. D. He is delighted

      because of the illuminating scientific findings.

      25. The author believes that . A. man can find solutions to whatever

      questions concerning nature he can think up B. man cannot solve all the

      problems he can think up because of the limits of human intellect C.

      sooner or later man can think up all the questions concerning nature and

      answer them D. questions concerning consciousness are outside the scope of

      scientific research

      Passage 2

 

      Archaeology has long been an accepted tool for studying prehistoric

      cultures. Relatively recently the same techniques have been systematically

      applied to studies of more immediate past. This has been called“historical

      archaeology". A term that is used in the United States to refer to any

      archaeological investigation into North American sites that postdate the

      arrival of Europeans.

      Back in the 1930s and 1940s, when restoration was popular, historical

      archeology was primarily a tool of architectural reconstruction. The role

      of archaeologists was to find the foundations of historic buildings and

      then take back seat to architects.

      The maina for reconstruction had largely subsided by the 1950s and 1960s.

      Most people entering historical archaeology during this period came out of

      university anthropology departments where they had studied prehistoric

      cultures. They were, by training, social scientists, not historians, and

      their work tended to reflect this bias. The questions they framed and the

      techniques they used were designed to help them understand, as scientists,

      how people behaved. But because they were treading on historical ground

      for which there was often extensive written documentation and because

      their own knowledge of these periods was usually limited, their

      contributions to American history remained circumscribed. Their reports,

      highly technical and sometimes poorly written, went unread.

      More recently, professional archaeologists have taken over. These

      researchers have sought to demonstrate that their work can be a valuable

      tool not only of science but also of history, providing fresh insights

      into the daily lives of ordinary people whose existences might not

      otherwise be so well documented. This newer emphasis on archaeology as

      social history has shown great promise, and indeed work done in this area

      has led to a reinterpretation of the United States past.

      In Kingston, New York, for example, evidence has been uncovered that

      indicates that English goods were being smuggled into that city at a time

      when the Dutch supposedly controlled trading in the area. And in

      Sacramento an excavation at the site of a fashionable nineteenth-century

      hotel revealed that garbage had been stashed in the building's basement

      despite sanitation laws to the contrary.

      26. What is the main topic of the passage?A. How the purpose and the

      methods of historical archaeology have changed. B. How archaeology has

      been applied to studies of prehistoric cultures.C. The attitude of

      professional archaeologists hold toward historical archaeology. D. The

      contributions make to historical archaeology.

      27. According to the passage, what is a relatively new focus in

      archaeology?A. Studying prehistoric cultures. B. Investigating ancient

      sites in what is now the United States. C. Comparing the culture of North

      America to that of Europe.D. Studying the recent past.

      28. According to the passage, when had historical archaeologists been

      trained as anthropologists?A. Before the 1930sB. During the 1930s and

      1940sC. During the 1950s and 1960sD. After the 1960s

      29. In the third paragraph, the author implies the questions and

      techniques of history and those of social science are . A. of equal value

      in studying prehistoric cultures B. quite different from each otherC. all

      aiming to understand people's behaviorD. all highly technical and poorly

      written

      30. The equivalent of the“supposedly" in the last paragraph is .A.

      rigidlyB. barelyC. seeminglyD. ruthlessly

      Passage 3

 

      Many of the most damaging and life-threatening types of

      weather——torrential rains, severe thunderstorm, and tornadoes——begin

      quickly, strike suddenly, and dissipate rapidly, devastating small regions

      while leaving neighboring areas untouched. One such event, a tornado,

      struck the northeastern section of Edmonton, Alberta, in July 1987. Total

      damages from the tornado exceeded $ 250 million, the highest ever for any

      Canadian storm. Conventional computer models of the atmosphere have

      limited value in predicting short-lived local storms like the Edmonton

      tornado, because the available weather data are generally not detailed

      enough to allow computers to discern the subtle atmospheric changes that

      precede these storms. In most nations, for example, weather-balloon

      observations are taken just once every twelve hours at locations typically

      separated by hundreds of miles. With such limited data, conventional

      forecasting models do a much better job predicting general weather

      conditions over large regions than they do forecasting specific local

      events.

 

      Until recently, the observation——intensive approach needed for accurate,

      very short-range forecasts, or“Nowcast", was not feasible. The cost of

      equipping and operating many thousands of conventional weather stations

      was prohibitively high, and the difficulties involved in rapidly

      collecting and processing the raw weather data from such a network were

      insurmountable. Fortunately, scientific and technological advances have

      overcome most of these problems. Radar systems, automated weather

      instruments, and satellites are all capable of making detailed, nearly

      continuous observations over large regions at a relatively low cost.

      Communications satellites can transmit data around the world cheaply and

      instantaneously, and modern computers can quickly compile and analyze this

      large volume of weather information. Meteorologists and computer

      scientists now work together to design computer programs and video

      equipment capable of transforming raw weather data into words, symbols,

      and vivid graphic displays that forecasters can interpret easily and

      quickly. As meteorologists have begun using these new technologies in

      weather forecasting offices, Nowcasting is becoming a reality.

      31.The author mentions the tornado in Edmonton, Canada, in order to .A.

      indicate that tornadoes are common in the summerB. give an example of a

      damaging stormC. explain different types of weatherD. show that tornadoes

      occur frequently in Canada

      32. All the following are mentioned as an advance in short-range weather

      forecasting EXCEPT .A. weather balloonsB. radar systemsC. automated

      instrumentsD. satellites

      33. With Nowcasting, it first became possible to provide information about

      .A. short-lived local stormsB. radar networksC. long-range weather

      forecastsD.general weather conditions

      34. With which of the following statements is the author most likely to

      agree?A. Communications satellites can predict severe weather.B.

      Meteorologists should standardize computer programs.C. The

      observation-intensive approach is no longer useful.D. Weather predictions

      are becoming more accurate.

      35. Nowcasting would be best illustrated by .A. a five-day forecastB. a

      warning about a severe thunder-storm on the radioC. the average rainfall

      for each monthD. a list of temperatures in major cities

      Passage 4

 

      The relationship between the home and market economies has gone through

      two distinct stages. Early industrialization began the process of

      transferring some production processes (e.g. clothmaking, sewing and

      canning foods) from the home to the marketplace. Although the home economy

      could still produce these goods, the processes were laborious and the

      market economy was usually more efficient. Soon, the more important second

      stage was evident——the marketplace began producing goods and services that

      had never been produced by the home economy, and the home economy was

      unable to produce them (eg. electricity and electrical appliances, the

      automobile, advanced education, sophisticated medical care). In the second

      stage, the question of whether the home economy was less efficient in

      producing these new goods and services was irrelevant; if the family were

      to enjoy these fruits of industrialization, they would have to be obtained

      in the marketplace. The traditional ways of taking care of these needs in

      the home, such as in nursing the sick, became socially unacceptable (and,

      in most serious cases, probably less successful).

 

      Just as the appearance of the automobile made the use of the horse-drawn

      carriage illegal and then impractical, and the appearance of television

      changed the radio from a source of entertainment to a source of background

      music, so most of the fruits of economic growth did not increase the

      options available to the home economy to either produce the goods or

      services or purchase them in the market. Growth brought with it increased

      variety in consumer goods, but not increased flexibility for the home

      economy in obtaining these goods and services. Instead, economic growth

      brought with it increased consumer reliance on the marketplace. In order

      to consume these new goods and services, the family had to enter the

      marketplace as wage earners and consumers. The neoclassical model that

      views the family as deciding whether to produce goods and services

      directly or to purchase them in the marketplace is basically a model of

      the first stage. It cannot accurately be applied to the second (and

      current) stage.

      36. The reason why many production processes were taken over by the

      marketplace was that .A. it was a necessary step in the process of

      industrializationB. they depended on electricity available only to the

      market economyC. it was troublesome to produce such goods in the homeD.

      the marketplace was more efficient with respect to these processes

      37. It can be seen from the passage that in the second stage .A. some

      traditional goods and services were not successful when provided by the

      home economyB. the market economy provided new goods and services never

      produced by the home economyC. producing traditional goods at home became

      socially unacceptableD. whether new goods and services were produced by

      the home economy became irrelevant

      38. During the second stage, if the family wanted to consume new goods and

      services, they had to enter the marketplace .A. as wage earnersB. both as

      manufacturers and consumersC. both as workers and purchasersD. as

customers

      39. Economic growth did not make it more flexible for the home economy to

      obtain the new goods and service because .A. the family was not efficient

      in productionB. it was illegal for the home economy to produce themC. it

      could not supply them by itselfD. the market for these goods and services

      was limited

      40. The neoclassical model is basically a model of the first stage,

      because at this stage .A. the family could rely either on the home economy

      or on the marketplace for the needed goods and servicesB. many production

      processes were being transferred to the marketplaceC. consumers relied

      more and more on the market economyD. the family could decide how to

      transfer production processes to the marketplace

      Part III Vocabulary (20 minutes)

 

      Directions: There are 30 incomplete sentences in this part. For each

      sentence there are four choices marked A), B), C)and D). Choose the ONE

      that best completes the sentence. Then mark the corresponding letter on

      the Answer Sheet with a single line through the centre.

      41. The town in the valley is by a high mountain. A. confronted B.

      distributed C. constitutedD. dominated

      42. If you lie once, people will think of you as a liar and interpret your

      remarks .A. certainly B. accordingly C. approximately D. appropriately

      43. You have to follow the set out in the book very closely. If you miss

      out any of the stages, you will be in danger. A. relationship B.

      argumentC. procedure D. procession

      44. The authorities that the income from exports will rise this year

      because both exports and prices have increased. A. confirm B. expect C.

      prove D. inspect

      45. The manager of the firm said a few words about Jack, whose was clear

      only to the people who are present. A. implication B. illustration C.

      instruction D. irrigation

      46. For many people, overeating and overspending are as to Christmas as

      candles and holly. A. integral B. suitable C. inevitable D. compatible

      47. The lightning flashed and thunder .A. bumped B. struck C. collided D.

      crashed

      48. After so many weeks without rain, the ground quickly the little rain

      that fell last night. A. drained B. digested C. absorbed D. soaked

      49. Many hunting and gathering people of the late 10th century have

      recently adopted some form of organized agriculture to their wild food

      resources. A. compliment B. implement C. supply D. supplement

      50. The lawyer pointed out that it would be a mistake to apply this law to

      situations which are outside its .A. field B. range C. limit D. extent

      51. The most important factor in determining how well you perform in the

      CET-4 is the of your own minds. A. sense B. comprehension C. state D.

point

      52. As children grow and mature, sex differences become with regard to

      size and strength, aptitude and motivation. A. pronounced B. denounced C.

      mysterious D. punctual

      53. Some countries love to their own ideas on others. A. impose B. force

      C. put D. emphasize

      54. Gone is the idea of statement and answer, the symmetrical design that

      is so in the music of previous centuries.A. prevalent B. extravagant C.

      zealous D. prevail

      55. In recent years, psychologists have carried out some interesting

      experiments. A. literally B. instantly C. exceedingly D. initially

      56. She was a great help to her family when her father suffered a mental

      and had to be hospitalized. A. destruction B. disaster C. damage D.

      collapse

      57. A generation ago, even a millionaire couldn't buy the kinds of

      medicines commonly available to the person of average today. A. measure B.

      means C. medium D. mood

      58. An unemployed security guard into a fast-food restaurant in California

      and opened fire upon the people eating there. A. stuffed B. split C.

      stewed D. stormed

      59. A great ostrich egg was hung from the center of the room ,and a corner

      cupboard, left open, displayed immense treasures of old silver. A.

      aimlessly B. absurdly C. knowingly D. evidently

      60. After John and Bill arrived at the top of the hill, they stopped there

      to admire the .A. vision B. sight C. view D. visage

      61. To make matters worse, by the time the travelers were crossing the

      channel the sea was very . A. rough B. violent C. tough D. smooth

      62. I wouldn't to interfere. Instead, I let my students make their own

      decision. A. resume B. presume C. assume D. consume

      63. At the meeting they the secret that they had kept over thirty years.

      A. exposed B. emerged C. revealed D. cited

      64. The anthropologists did it in order to information from the time

      before human walked in an erect position. A. monitor B. assemble C.

      summarize D. gather

      65. In algebra, the sign“X”an unknown quantity. A. suggests B. donates C.

      denotes D. defines

      66. My younger brother has a whole of homework waiting to be done. A.

      stock B. sequence C. stack D. sphere

      67. Millions of American children live in a complex and highly society. A.

      drifting B. mobile C. shifting D. rotating

      68. The teenager lost control over his car, drove over the sidewalk, and

      into the people walking there. A. collided B. crashed C. stroke D. smashed

      69. The result is a population in this country of 150 million. A.

      shrinking B. fadingC. weakening D. dwelling

      70. With the music starting, the dancer began to . A. remove B. circle C.

      spin D. twist

      答案:

      1. B 2. A 3. C 4. C 5. A 6. A 7. D 8. C 9. B 10. C 11. B 12. A 13. A 14. D

      15. B 16. D 17. B 18. C 19. C 20. A 21. D 22. B 23. C 24. B 25. A 26. A

      27. D 28. C 29. D 30. B 31. C 32. A 33. A 34. B 35. C 36. D 37. B 38. D

      39. C 40. C 41. A 42. B 43. C 44. D 45. C 46. C 47. B 48. B 49. D 50. C